‘Een depressie kan ook voorkomen terwijl je wel blij was met je positieve test’
Je had het je zo anders voorgesteld of in ieder geval dit niet verwacht. Het overvalt je allemaal.
Er kunnen tijdens en na je zwangerschap allerlei redenen zijn waardoor je niet lekker in je vel zit. Je veranderende lijf, je brein dat zich aanpast, misselijkheid, lichamelijke klachten, slaaptekort, gierende hormonen, eerder verlies, complicaties tijdens zwangerschap en/of geboorte en de komst van je kindje maken dat je je anders voelt. Het kan ook zijn dat er pijnlijke herinneringen uit je jeugd naar boven komen drijven nu je zelf moeder wordt.

Depressie betekent dat je gevoelens wegduwt die je liever niet wilt voelen. Het effect is dat je naar verloop van tijd ook geen blijdschap meer kunt voelen.
Je voelt je niet meer stabiel en veerkrachtig maar eerder labiel, angstig en zwaar vermoeid. Je hoopt iedere dag tevergeefs dat het beter gaat. Het voelt zo rauw. Je hoofd draait overuren en je lijf wil niet meer.
Wist je dat 10-20 % van alle moeders last heeft van sombere gevoelens tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Veel vrouwen schamen zich hiervoor want de buitenwereld laat je geloven dat je vooral moet genieten in deze bijzondere periode.
En dan raak je in de knel. Genieten? Hoe dan? Jij voelt je helemaal niet fijn. Je voelt je alleen, opgesloten en hebt het gevoel dat hoe jij het beleeft, afgekeurd wordt.
Je moet niet zeuren want het hoort erbij. En zo tob je in eenzaamheid verder.
Wanneer je merkt dat je je somber voelt en de dagen zwaar zijn, is het verstandig om tijdig aan de bel te trekken.
Hoe eerder we aan de slag kunnen, hoe fijner het voor jou, je (ongeboren) kindje en jullie relatie is. Want misschien vind je het lastig om je te verbinden met je kindje en/of je partner terwijl deze periode zo cruciaal is voor een goede start en daarmee een basis te leggen voor het leven. Deze tijd kun je nooit meer over doen.
Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die rond 26 weken nog nauwelijks positieve gevoelens voor hun baby hebben, dit vaak ook niet hebben 6 maanden na de geboorte. Ze ervaren dan dezelfde afstandelijkheid. Dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je (ongeboren) baby en de hechtingsrelatie die jullie hebben. Ook kun je als moeder gevoelens van afwijzing en schuldgevoelens ervaren, die jullie relatie behoorlijk in de weg kan staan. In het traject onderzoeken we welke blokkades ervoor zorgen dat het nog niet stroomt tussen jullie.
‘Ik wilde heel graag wel kunnen genieten van deze zwangerschap en ons gezin maar ik had geen idee hoe. Mijn dochter was erg op haar vader gesteld en wilde niet bij mij. Ik voelde me afgewezen en gefaald. Door aan de slag te gaan met mijn verhaal en het verwerken hiervan ontstond er ruimte tussen ons. Gaandeweg het traject bij Monica trok mijn dochter steeds meer naar mij toe en werd onze band beter en sterker. Dit was zo bijzonder om mee te maken.’

In het traject naar meer veerkracht gaan we aan de slag met jouw persoonlijke regels en overtuigingen. Ook adviseer ik je om een uitgebreid bloedbeeld te laten prikken om o.a. schildklierproblematiek uit te sluiten.
Om jezelf beter te begrijpen kan het helpend zijn om een stukje terug te kijken in het verleden. Hoe ben je aan de basis gevormd en welke omstandigheden hebben jou, jou gemaakt? Hoe ga jij om met emoties en hoe pakt dit uit op korte en lange termijn. Door dit stukje inzicht en bewustwording kan er begrip en heling ontstaan waardoor de relatie die je met jezelf hebt opgebouwd, zachter kan worden. Vanuit hier komt er ruimte om je op een dieper niveau met jezelf en je omgeving te verbinden. Door aan de slag te gaan met je persoonlijke regels en overtuigingen zal je merken dat je je vrijer en energieker zal gaan voelen ondanks dat je omstandigheden vaak hetzelfde blijven. Gun jezelf die bredere kijk op jezelf en zet de stap van overleven naar leven. Je zal er de rest van je leven van profiteren!